Att kunna titta när man vill – Ensam framför skärmen?

Att ha möjligheten att kunna titta på vad man vill när man vill är lyxigt. PÅ morgonen så kan barnet titta på svt play Barnkanalen på sina Ipodar, de kan välja vad de vill se och inga syskonbråk behöver uppstå. Samma gäller för oss vuxna, vi ligger där i soffa med våra datorer, någon kollar på en film, en annan på en serie med den tredje tittar på en dokumentär. Samma visa här, alla får sin vilja igenom och vi slipper bråken om tv-dosan eller att kompromissa med sambon om vilken film ni ska titta på. Detta är väl bra och lyxigt? Det kan väl inte vara dåligt att slippa kompromissa och bråka?

Men om vi tänker efter en stund, hur ser våra kvällar ut hemma? Jo, där sitter tolvåringen med stora lurar och spelar tv-spel, i soffan sitter minstingen och tittar på bomba på sin padda, andra delen av soffan ligger mamma och tittar på sin älsklingsserie och i fåtöljen så sitter pappan och tittar på en film som han och enbart han har valt. Hela familjen sitter där i samma rum, framför sina skärmar, med hörlurarna på och alla tittar på olika saker.

Vad är då problemet med detta okomplicerade sätt att ”umgås” på? Jo, problemet är ju faktiskt att den här familjen inte umgås alls. Inget prat, inga diskussioner utan vi umgås med oss själva instängda i den magiska världen av fria val och verklighetsflykt. När man tittar på en film tillsammans eller på ett tv-program så kommer ju alltid någon med kommentarer, kanske blir vi berörda tillsammans och gråter en skvätt eller så är det så spännande att vi alla kryper ner under en filt tillsammans och vågar knappt titta. Eller varför inte titta på en rolig film och skratta tillsammans åt allt det roliga som händer i filmen. För det är ju att umgås även fast det är framför en tv-skärm, kanske dukar man också fram lite snacks och gott att dricka.

Detta kan ju i alla fall vara något att reflektera över och se över, hur ser det ut i vår familj? Blir svaret att hela familjen ofta sitter framför sina egna skärmar och inte tillbringar så mycket tid tillsammans, ja då kan det ju vara bra att göra något åt det. Kanske fredagsmys tillsammans där alla tittar på en film tillsammans. Det kan inte vara bra i längden att bara umgås med sig själv framför en skärm.

Att det har blivit så här beror ju såklart på att vi har väldigt mycket fler valmöjligheter att välja på och att de flesta hushåll har flera olika datorer och tv-apparater. Vi vill helt enkelt inte anpassa oss efter någon annan när vi faktiskt kan toppa kvällen helt genom att bara välja sådant vi själva gillar. Sedan så är det ju såklart viktigt att även göra andra, mer aktiva saker än att sitta hemma framför sin skärm. Även om det handlar om att sitta framför samma skärm tillsammans.