Utländska TV kanaler

Om du har en parabolantenn eller tillgång till kabel-TV idag så har du stora möjligheter att titta på utländska Tv-kanaler direkt på din TV. Vi ger dig en guide till vilka som är bra och vad du bör tänka på om du till exempel önskar se Dallas på tyska.

Fördelar med att se på utländska TV kanaler

Om du vill öva upp skolengelskan eller franskan inför semestern så finns det få bättre sätt än att se och lyssna på utländska Tv kanaler. Vi rekommenderar att du ser en film som du känner till och som har monologer du känner igen för att på detta vis lättare lära dig ord och fraser. Ett annat bra sätt är att se barnfilmer på t.ex. tyska, spanska eller engelska.

Nackdelar

Den största nackdelen är att om du inte kan språket helt så finns det inte alltid engelsk eller svensk text. Detta är snarare regel än undantag. En annan klar nackdel är att utländska kanaler ofta dubbar filmer till sitt eget språk. Det är därför du t.ex. kan få se när Frodo i Sagan om Ringen snackar italienska med Gandalf.

Vilka kanaler finns det?

bbcOm du är ute efter engelska kanaler så kan vi rekommendera BBC där det inte bara rör sig om nyheter 24 timmar om dygnet. Givetvis finns det BBC World News, men också BBC Earth och BBC Brit där den senare visar engelska serier och andra roliga saker som bara en engelsman kan förstå. Vill du förstå England så kan du börja med den här kanalen. BBC Earth är som National Geographic fast med brittisk accent.

Tyska kanaler finns det gott om, men tyvärr har nästan alla dubbade filmer, så om du inte särskilt gillar att se dina favoritfilmer på tyska så är detta ingen höjdare. Dock kan du se på tyska serier, filmer och kulturprogram och samtidigt lära dig mer om detta land inför semestern. Tyska kanaler som är värda att nämnas är RTL 1 och 2. VIVA är en annan kanal som främst riktar in sig till den yngre publiken och som visar dokusåpor, shower och musikprogram.

När vi ändå är inne på utländska kanaler så måste vi passa på att säga att man kan på flera håll i Sverige se på dansk TV på DR 1 och 2. Dessa kanaler ger dig både film och serier samt nyheter på danska. Även om det kan vara svårt i början att förstå så kommer man lätt in i det. Det går också att få in Norsk TV och där blir det genast lättare att förstå vad de pratar om på kanalerna NRK 1 och 2, TV 2 och TV 3. Utbudet liknar svensk TV och du kan bland annat se talkshowen Skavlan direkt om det är fel på det svenska nätet!