Dokusåpor

Dessa program är både älskade och hatade, men alla har en åsikt om dem. I Sverige började dessa bli populära först på 90-talet, men såpoperor har funnits långt innan dess.

Vad är en dokusåpa?

Dokusåporna började som Reality-TV vilka var menade att visa hur verkligheten såg ut för en viss grupp i samhället. En del av dessa program ämnade deltagarna att t.ex. tappa i vikt eller att få bättre kontroll över sin privatekonomi. Lyxfällan som tidigare gick på TV3 är ett exempel på det sista, där deltagare vars ekonomi helt spårat ur fick tips och råd av experterna att ordna upp sina liv. I en dokusåpa så placeras ett antal mer eller mindre udda karaktärer i en viss miljö och man utsätte dem för ett antal intriger som skall skapa spänning och ibland bråk som skall vara underhållande.

Den första dokusåpan var egentligen MTVs The Real World där sju personer fick leva tillsammans i ett hus allt medan kameror överallt filmade vad de höll på med. Serien fick i början kritik för att visa alltför mycket, men ser man på hur det har gått senare med t.ex. Big Brother så var kritiken blygsam då. I detta program så visades det både naket och en hel del fylla och bråk och det utan att vara på en kabel-TV kanal.

robinssonDet var dock inte förrän Expedition Robinson visades som begreppet dokusåpa myntades. Trots att serien fick mycket kritik så fortsatte den och blev egentligen den första dokusåpan som gick hem hos de flesta svenskar.

Olika sorts såpor

Yrkessåpa är en annan form av Reality-TV där vi får följa exempelvis poliser eller brandmän på olika uppdrag. Exempel på dessa såpor är Färjan och COPS, där du kan se vilda och riktiga biljakter i det senare programmet.

Vildmarkssåpor är dock inte bara Expedition Robinson utan även den numera välkända svenska såpan Farmen hör dit. Där får ett antal människor bedriva jordbruk under ledning av en äkta bonde. Dejtingsåpor är en annan genre där främst Bonde söker fru har fått mest genomslag i Sverige, men även Ensam mamma söker är ett populärt program. I det första programmet skall en bonde hitta kärleken och vad det är som vill få unga svenska kvinnor att bo och driva en bondgård är bortom vår vetskap!

Dokusåpor kan också ha intrycket att vara mer professionella. Svenska baren där deltagarna fick driva en bar och därmed skaffa sig värdefull kunskap är ett bra exempel. På samma sätt hittar vi Donald Trumps The Apprentice.

Vem söker sig till en dokusåpa?

Det är olika, men oftast vill man ha uppmärksamhet eller kickstarta sitt eget varumärke. Man kanske också söker sig till TV för att man känner sig äventyrslusten och vill synas.