Humor i svensk TV

Flera av dagens stora artister och ståuppare började sin bana i svensk TV. Det kanske man inte kan tro, men vi skall här gå igenom hur humorn ser ut och förändrats genom åren i den svenska TV tablån.

Humorns barndom i svensk TV

För er som växte upp i mitten på det förra seklet eller tidigare så var TV tablån ytterst begränsad. Med detta sagt så fanns det förr matinéfilmer som senare visades i svensk TV. En av de roligaste uppträdande på dessa filmer var Helan och Halvan som blev välbekanta för många tittar på Sveriges Television eftersom denna kanal var den enda som fanns först. Hylands hörna blev dock ett program som kom att förändra allt. Programmet sändes första gången 1962 och blev en dundersuccé.

Programmet var en talkshow efter amerikanskt mått och värd var Lennart Hyland. Hylands hörna hade flera gäster och bland annat fick tittarna höra statsminister Tage Erlander berätta värmlandshistorier och ett program hade en japansk stjärna med och sändes live från Tokyo.

Humorn på 80 och 90-talet

Vem minns inte Macken och senare Nile City? Macken var en klassisk följetång och blev likaså den svenskhumoren odödlig klassiker som det på senare tid även talats om att göra om i modern tappning. Rollfigurerna bestod främst av Roy och Roger samt några andra udda figurer som Turbo, Rolf och Budda. Serien hade premiär 1986 och gick bara i en enda säsong trots att det var Galenskaparna och Aftershave som gjort den.

Under 90-talet skapades Nile City 105.6 av Killinggänget. Serien hade även den bara en säsong, men flera komiker som bland annat Henrik Schyffert, Robert Gustafsson och Johan Rheborg fick sina mest sevärda roller i serien. Nile City handlar om en radiostation som har ett antal udda karaktärer som t.ex. Farbror Barbro som bara är intresserad av att ge råd om HiFi anläggningar och Percy Nilegård som är stationens ägare och manisk kapitalist.

Humor på 2000-talet och idag

Kommer du ihåg Kvarteret Skatan som var ett av de roligaste ögonblicken i svensk TV någonsin. Precis som i Nile City så hade serien flera udda karaktärer, men dessa uppträdde oftast i små miniscener och inte i hela programmet. Bland annat kunde du se den tafatte Bror som tappar allt och fienderna Tord och Paul som bråkar om allt på kontoret.

Idag kan du se flera humorprogram och bland de mest kända är långköraren Parlamentet som sänts sedan 1999. Grotesco är ett annat program som parodierar allt och Solsidan är en av de mest populära komediserierna på svensk TV idag. Den serien handlar om de udda familjerna i ett överklass område i Stockholm som lever sina liv. Rollen som Ove är dock en av de mest udda och måste ses.