Netflix presenterar Orange is the new black

Serien Orange is the new black gjordes direkt till streamingtjänsten Netflix. Och genast så grep serien tag I publiken och skapade ett begär utom det vanliga. Den här serien har verkligen precis allt. Har du inte sett den än så kan du sluta att läsa här för i den här artikeln så ska vi grotta ner oss i serien som tog världen med häpnad.

Vi börjar med en summering och om vad den här serien egentligen handlar om, den är väl inte som kvinnofängelset?

Nej å nej! Serien tar sin början hemma hos Piper och hennes pojkvän som hon lever med. Piper har inte riktigt avslöjat sitt förflutna som flickvän och smugglare åt knarkhandlaren Alex. År har passerat men det förflutna jagar i kapp Piper som åker på 1,5 års fängelse. Omställningarna blir så klart enorma och Pipers först tid i fängelset blir än tuffare när hon råkar förolämpa kökschefen Red och hennes matlagning. Plötsligt så dyker det upp en blodig tampong i Pipers macka, det är Red som tar ut sin hämnd och vill svälta ut Piper för hennes beteende. Tids nog så förstår Piper vad hon måste göra för att återigen hamna på Reds goda sida och bli serverad i matsalen igen.

Den här serien har verkligen allt. Först och främst så bjuder verkligen varenda skådespelare på helt fantastiskt skådespeleri. Serien är dessutom kryddad med en stor portion humor, här finns också sorg och tragiska berättelser. Men inte nog med det. Här finns avskalat sex och viktiga frågor tas upp. Alla dessa kvinnor har ett jobbigt förflutet som genom åren slutligen fått dem att hamna i fängelse.

Karaktärerna växlar i sin utformning och helt plötsligt så gillar man seriens allra elakaste person och det är nog det som hela serien bygger på. Förändring och byte av anfallsvinklar.

Serien har blivit hyllad världen över och vissa av skådespelarna har gått från okänd till stjärna över en natt. Karaktärerna i serien skiljer sig enormt och det är nog just det som gör att detta guldkorn kommer att glimma länge i sin glans, och det med all rätt.

En annan väldigt unik del med denna fantastiska serie är att vi får följa var och en av karaktärernas öde och historia. Varför blev det som det blev? Hur såg deras familjeförhållande ut? Och hur blev de den personen? Vad hände innan, hur var deras familjer? Många har växt upp i tuffa områden i splittrade familjer med lite kärlek till hands. Det är kombinationen som går som en röd tråd mellan dessa kvinnliga fängelsekunders liv. Tragiskt och sorgligt men ändå ofta väldigt roligt och smart skildrat.

Vi kan alla förliga oss med dessa tjejer för vi kan alla hamna där oavsett vilken sida av staden som vi är uppvuxna i eller från vilken samhällsklass vi kommer, eller färgen på vårt skinn. Den nakna sanningen är det som gör den här serien intressant. Hur skulle vi själva ha reagerat om vi hamnade i samma situation?