Svenska statliga TV kanaler

svtlogoIdag finns det två svenska kanaler som är statliga och de går under namnet SVT 1 och 2 eller kort och gott SVT. Visste du dock att SVT är en stiftelse? Vi berättar mer!

Vad är SVT?

SVT står för Sveriges Television och är en del av public service i Sverige. Målet för SVT är att sända reklamfri TV till svenska folket och de drivs som ett stiftelseägt företag. Själva sändningen sker dock via ett annat bolag som heter Teracom och de står för den tekniska biten.

Historia om SVT

SVT började sända TV för svenskarna redan 1956 men gjorde det då under namnet Radiotjänst som senare skulle bli Sveriges Radio. Det första programmet som sändes hette ”En Skål för Televisionen” där Lennart Hyland var med. Riksdagen beslutade dock 1956 att TV skulle sändas reguljärt i Sverige och för att bekosta satsningen införde man en TV licens som fortfarande existerar. Idag måste du betala avgiften som går till Radiotjänst om du har en TV, men även om du har en mottagare som kan ta emot TV. Det gör att om du har en dator med Internetuppkoppling så omfattar TV avgiften även dig.

I början var det inte alla som hade TV, men flera program gjorde att folk började skaffa TV. Dessa var främst frågesporterna Kvitt eller Dubbelt och 10000-kronorsfrågan. Dock anser många att det var VM i fotboll 1958 som gjorde att TVn fick sin plats i folks vardagsrum i Sverige. Alla ville ju se matchen utan att behöva ta sig till arenan.

De första nyhetssändningarna började sändas 1958 under namnet Aktuellt och även Eurovision sändes första gången i svensk TV detta år. I början fanns det bara en enda TV kanal kallad för TV 1, men 1969 blev det ändring på det och TV 2 startade. I den kanalen fanns det också ett nyhetsprogram som man döpte till Rapport. Allt var förstås i svart-vitt, men 1970 slog färg-TV igenom. På 1970-talet började man också med regionala TV-sändningar som Västnytt och Nordnytt. 1978 permanentades de regionala sändningarna efter beslut i riksdagen.

SVT som vi känner till det idag bildades dock inte förrän 1979 då Sveriges Radio blev ett eget bolag. Det som många inte vet var att det inte var tillåtet enligt svensk lag att se på andra kanaler än TV 1 och 2 i Sverige om man inte bodde nära våra grannländer! Det var först när kabel-TV bolagen började sända i Sverige som fler fick upp ögonen för andra kanaler. Detta motarbetades dock extremt av den svenska socialdemokratiska regeringen som ville ha monopol på TV. Idag består SVT, inte bara av SVT 1 och 2, utan också av Kunskapskanalen och SVT Play som du kan se på nätet.