Talkshows

Talkshows eller pratshower som är den äldre benämningen för showen är för många mycket amerikanska. Det handlar om folk som tvingas att applådera och skratta när de inte vill det och skrattmaskiner lägger på ljud för att det skall låta bättre för de som tittar på TV. Det finns flera svenska talkshows som nästan alla inspirerats av amerikanska förlagor.

Amerikanska talkshows

  • The Late Show with David Letterman

Showen sändes första gången 1993 och blev snabbt en succé i USA och sändes på kanalen CBS. Programmet var en udda talkshow i den meningen att David Letterman själv använde mycket fysisk och morbid humor. Bland annat kunde han kasta pennor på kamerorna eller manuskort ut genom ett fönster som lät som att det krossades. Han kunde också äta konstiga saker som rå lök och halsa olivolja mitt under programmet! Efter att Letterman gått i pension 2015 så tog Stephen Colbert över som programledare.

  • The Tonight Show

Denna show var en av de mest stilbildande showerna någonsin och leddes länge av Johnny Carsson. Sedan tog Jay Leno över och detta sändes i Kanal 5 i Sverige. The Tonight Show var den show som var den största konkurrenten till David Letterman och precis som denne hade den många gäster. Idag leds den av Jimmy Fallon. Under Jay Lenos ledning hade man bland annat flera roliga inslag som t.ex. Jaywalking där Leno gick ut på stan och intervjuade människor. Kändis-Jeopardy är en parodi på vanliga Jeopardy där man hånar kändisar som George W Bush!

Svenska talkshows

Till skillnad från amerikanska pratshower så har de svenska varianterna betydligt lägre budget. Vi har bland annat nämnt Hylands hörna, som blev stilbildande i Sverige, men på 80-talet fanns det även shower som Sköna söndag och Fråga Lund.

Många tittare minns dock Sen kväll med Luuk som en av de mest roliga talkshowerna i TV. Där höll Kristian Luuk låda och hade flera kända gäster. Det var flera återkommande inslag som att Luuk körde arga leken med alla gäster och att någon i varje program kom med veckans brev. Det kunde vara många roliga frågor i breven och i ett avsnitt fick Kristian en biff i brevet! Felix Herngren var också med där hans rollfigur Papi Raul som bestod av gapande barnslig polis fick mycket utrymme. Showen sändes i hela 16 säsonger mellan 1996-2004.

 

Skavlan är idag svensk TVs största talkshow där Fredrik Skavlan intervjuar kända gäster. Programmet sänds både i Norge och i Sverige och programledaren själv är norrman. Gästerna har varierat med alltifrån Göran Persson och Lars Lerin till Jens Lapidus. Fokus har varit på svenska gäster, men även utländska har förekommit. Där fanns bland annat John Cleese, Robbie Williams och Justin Bieber med som gäster.