Tiderna förändras – Mediekonsumtionen är inte som den brukar vara

Först ut var tidningen, där läste vi information och nyheter om vårt samhälle. Sedan kom radion och folket samlades runt hemmets enda radio och lyssnade spänt på de program som fanns. Men sedan så kom då tv-apparaten, något som långt ifrån alla hem hade, men hos dem som hade där samlades man. I början så fanns ingen färg- tv men vad gjorde väl det att få se en film hemma på en tv-apparat var ju spännande nog. Under 70-talet så fasades de svart och vita tv-apparaterna ut och ersattes med färg- tv. Vilken sensation! Det som fanns på den tiden var ettan och tvåan och det var aktuell tv-tablå som gällde. Men vad gjorde väl det, ingen visste ju något annat.

I början av åttiotalet så kom nästa revolterande grej, nämligen videon! För först gången så kunde man spela in filmer, hyra filmer eller köpa VHS filmer. För först gången så kunde man nu aktivt välja vad man hade lust att titta på fredagskvällen. Samma som med TV:n i början så var det ju långt ifrån alla som hade en egen video och de som hade gjort investeringen fick snabbt besök av sina vänner. Under 80-talet så ökade också kanalutbuden och musikkanalen MTV var väldigt populär. Nu fick man äntligen se sina idoler i bild framförandes sin musik. MTV var verkligen den populäraste kanalen bland ungdomarna och man fick verkligen aldrig nog av det.

Men tiderna förändrades igen och internet kom och ännu fler kanaler under nittiotalet. Nu kunde publiken vara mer selektiv om vad de ville kolla på och därmed inleddes det moderna familjebråket ”får jag dosan!”, för nu spretade ju såklart viljorna åt alla håll i familjen och oftast så fanns det bara en TV. Under 200-talet och framåt så skenade medieutvecklingen i väg ytterligare, först så gick vi över till DVD sedan så blev även det omodernt och vi laddade, streamade, istället ner våra program och filmer från datorn.

Flera kanaler har en premiumtjänst då man betalar någon hundralapp i månaden och därmed får tillgång till kanalens alla program. Detta ger därmed möjligheten att återigen välja när och hur man vill se sitt tv-program.

Men så tar utvecklingen ännu ett skutt. Vi vill inte längre vänta en hel vecka på nästa avsnitt av Greys Atonomy utan vi vill istället se hela den nya säsongen i ett nafs över en natt. Vi har blivit otåliga och vill veta på en gång hur hela säsongen slutar. Man laddar helt enkelt ner en hels säsong och sedan så ägnar man en hel helg, dag som natt, till att tugga sig igenom varje avsnitt av serien. Tjänsten Netflix som blivit oerhört populär de senaste åren så kan man titta på både filmer och serier i alla kategorier med en i sammanhanget väldigt liten symbolisk summa. Nu undrar man ju, vad blir nästa steg? Vi gapar ju ständigt efter mer i teknikens otroligt växande värld. Vad det än är så kommer det med säkerhet få föregångaren att blekna.