TVs framtid

Finns det någon framtid för svensk TV och TV i allmänhet? Detta är frågan många ställer sig eftersom allt fler väljer att se film och serier på andra sätt än på TV. Många tror att tittandet på TV minskar, men enligt flera bedömare så ökar det faktiskt.

TV idag

Idag finns det ett rikt och varierat utbud för svenska tittare. Du betalar med din TV avgift så att du kan se reklamfri TV i SVT som dessutom är public service och inte politiskt styrd. Det senare argumentet har dock börjat urholkas enligt flera bedömare eftersom de anser att SVT dragit mer åt vänster. Klart är dock att SVT ger dig de populäraste nyhetsprogrammen som Rapport och Aktuellt och dessa åtnjuter stor popularitet idag, även fast du kan se dem på nätet. Många sportprogram ses med fördel på TV och de flesta större evenemang som Idol ses av de flesta på det mediet också.

Fördelar med TV vs underhållning på nätet

Den främsta fördelen är att man inte behöver ha en snabb Internetuppkoppling som krävs för att snabbt kunna streama film och TV online. Även om detta inte bör vara ett problem idag, så kan det vara en kostnadsfråga. Idag kostar 100 Mbit minst 300 kr i månaden. Den andra stora fördelen är att du inte behöver en snabb dator utan kan köpa en rätt stor skärm för en billig penning idag. Den stora skärmen är också en klar fördel när du kan navigera med fjärrkontrollen istället för med musen. På nätet kan du dock se när och var du vill och du kan se på TV direkt i din mobil via olika tjänster som till exempel SVT Play. Om du hoppar att betala TV avgiften vilket dock är olagligt kan du se på SVT riktigt ofta. Det digitala utbudet är enormt. TV är ju dock inte bara SVT utan det finns många olika kanaler att utforska.

Hur kommer vi se på TV i framtiden?

Enligt de flesta bedömare kommer det att bli mycket mer individstyrt, eftersom vi inte vill vara bundna av tider. Det kommer nog att finnas undantag till det då det gäller stora sport- och musikevenemang. Ingen vill vara först med att berätta vem som vunnit Eurovision eller VM i fotboll! Där kommer det nog att bli simultant tittande även i framtiden. Dock finns det en del som anser att TV kommer gå mer från att vara styrt från en stor skärm till många mindre. Kanske kommer det bli som i e-sporten att man sätter upp flera stora skärmar i vardagsrummet för att få en bättre bild? Kanske kommer vi kunna påverka deltagarna direkt från våra mobiler eller se på TV via 3D glasögon som Oculus Rift idag?